Kuka on rockin kuningas ja mistä hän oli lähtöisin?

Rockin kuninkaan tittelistä käydään toisinaan kiivasta keskustelua ja kiistelyä, mutta yleisesti tämä titteli tuntuu lankeavan Elvis Presleylle. Jos Elviksen ura ja elämä kiinnostaa, kannattaa lukea hänen elämänkertansa, jonka on kirjoittanut Ray Connolly. Tässä artikkelissa kerromme siitä, mistä rockin kuningas oli lähtöisin, millainen hänen lapsuutensa oli ja millaiset asiat hänen lapsuudessaan vaikuttivat siihen, että hän nousi musiikkimaailman huipulle.

Kaksoisveljen kuolema

Elvis syntyi 8.1.1935 Tuppelossa, Mississippissä, Yhdysvalloissa. Hänellä oli kaksoisveli, joka oli kuollut jo syntyessään, mutta joka nimettiin Jesse Garoniksi. Näin Elviksen elämä alkoi heti sen ensimetreiltä traagisesti surullisissa merkeissä. Elviksen äidin kerrotaan kuitenkin kiintyneen niin suunnattomasti ainoaan elossa syntyneeseen lapseensa, ettei hän enää hankkinut enempää lapsia ja Elvistä kasvatettiinkin perheensä ainoana lapsena.

Hänen nimensä Elvis on englanninkielisen lives-sanan anagrammi. Lives voidaan kääntää suomeksi sanalla elää ja monet Elviksen elämä tutkineet kirjailijat ovatkin sitä mieltä, että kuolleena syntynyt kaksoisveli vaikutti rockin kuninkaaseen hänen koko elämänsä ajan. Toisaalta monet olivat sitäkin mieltä, että Elvis sai voimaa tragediasta ja tämä voima auttoi häntä nousemaan uniikkiin asemaansa. Toisaalta taas moni uskoi Elviksen kärsineen syyllisyydestä, joka aiheutui siitä, että hän jäi eloon mutta kaksoisveli ei.

Peter Whitmer, tohtori, joka oli erikoistunut kliiniseen psykologiaan, kirjoitti teoksessaan Inner Elvis olevansa sitä mieltä, että Elviksen kokema trauma auttoi häntä ensin nousemaan supertähden asemaan, mutta johti myöhemmin tähden outoina pidettyihin pakkomielteisiin, erikoiseen käyttäytymiseen sekä erilaisiin riippuvuuksiin.

Lapsuus köyhässä perheessä

Lapsuus ja varhaisvuodet olivat monin tavoin vaikeat, sillä Elvis syntyi köyhään perheeseen ja joutui muuttamaan usein. Muuttaminen johtui siitä, että Elviksen isä oli ajautunut velkoihin ja joutui vaihtamaan usein työpaikkaa. Lisäksi perhe joutui toistuvasti turvautumaan sosiaaliapuun. Elviksen äiti teki töitä tekstiilialalla ja hänen palkkansa oli pieni. Elviksen lapsuudenperhe kuului helluntaiseurakuntaan ja nuori Elvis olikin erittäin vaikuttunut seurakunnan jumalanpalveluksissa esitetystä gospelmusiikista.

Käänteentekevät syntymäpäivät

Elviksen 11-vuotissyntymäpäivät olivat hänen elämässään käänteentekevät, sillä hän sai syntymäpäivälahjaksi kitaran. Kun perhe sitten muutti Tenneseehen, alkoi musiikista tulla jokapäiväinen osa Elviksen elämää. Elvis voitti jo lukioaikana monia laulukilpailuja ja hänen lahjansa alkoivat nousta esiin. Hän alkoi myös haaveilla urasta ammattilaulajana. Loppu tarinasta onkin historiaa!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

daynight