Rock musiikki on edelleen suosiossa

Rock musiikin historia

Maailmassa yksikään musiikkilaji ei ole onnistunut villitsemään kansanjoukkoja samalla tavoin kuin rock-musiikki. Suosiossa rock-musiikkia on mahdollista verrata ainoastaan klassiseen musiikkiin, jonka asema ihmiskunnan historiassa hakee vertaistaan.

Rock ’n’ roll syntyi 1950-luvulla Yhdysvalloissa, joskin sen juuret ovat kauempana historiassa. Rock musiikki sai tuolloin vaikutteita kantri- ja rythm and blues -musiikista. Mustan musiikin vaikutus on kiistaton, sillä gospel ja blues ovat myös vaikuttaneet suuresti rockin syntymiseen.

Rockin synty ajoittuu toisen maailmansodan loppumisen aikaan, jolloin koko läntinen maailma kärsi sodan loppumisen jälkeisestä moraalisesta krapulasta. Nuorilla ihmisillä oli valtava tarve itseilmaisuun, mikä oli pohjana rockin kapinallisulottuvuuteen. Elvis, Little Richard, The Beatles, The Who, The Doors, Jimi Hendrix, Black Sabbath ja monet muut yhtyeet ovat musiikillaan puhuneet tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden puolesta. Rikkoneet seksuaalisuuteen ja rotuun liittyviä tabuja, sekä vastustaneet ankarasti sotaa. Moni rock-muusikko on pitänyt myös markkinoinnin takia kapinallisimagoa, ja moni rock-muusikko on saattanut toisaalta elää hyvin keskiluokkaista elämää, mihin on kuulunut oma puutarha, autot, talo ja lapset.

Rock musiikin merkittävimmät tekijät

Elvis

Elvis on ainoa rockin kuninkaaksi nimetty artisti, eikä rock-maailmaan ole koskaan syntynyt toista kuningasta, vaikka Elvis nukkui pois jo vuonna 1977. Elvis aiheutti 50-luvulla uskomattoman buumin, jona seurauksena Elvis on yhä edelleen maailman eniten myydyin artisti. Joidenkin arvioiden mukaan Elviksen onnistui myydä jopa 2,5 miljardia levyä. Elvis voitti myös lukuisia Grammy-palkintoja ja hän onnistui saamaan eniten listaykköskappaleita Yhdysvalloissa. Tämän lisäksi Elvis esiintyi myös elokuvissa. Elvis kuoli traagisesti vain 42-vuotiaana, mutta hänen maineestaan kertoo jotain se, että hänestä puhutaan edelleen.

John Lennon ja The Beatles

Vähintäänkin yhtä suuren suosion synnytti aikanaan The Beatles, joka aloitti maailmanlaajuisen buumin. Beatles syntyi Iso-Britannian Liverpoolissa ja vetosi työväenluokkaisuudellaan tavalliseen kansaan. The Beatles levytti useita ikonisia levyjä ja onnistui levy levyltä syntymään uudestaan ja kehittymään. Bändin taival kesti vain kymmenen vuotta, kunnes se hajosi vuonna 1970. Beatleseistä kaikkein kuuluisimmaksi nousi John Lennon, jonka kappale Imagine on yksi maailman tunnetuimpia lauluja. Lennon joutui häiriintyneen fanin surmanluotien uhriksi vuonna 1980.

The Doors ja Jimi Hendrix

Rock musiikin kapinallisempaa puolta ovat edustaneet erityisesti Jim Morrisonin kipparoima The Doors ja Jimi Hendrix, joka vieraili myös Suomessa. Nämä yhtyeet veivät rockia psykedeeliseen ja kokeelliseen suuntaan ja vaikuttivat kenties kaikkein eniten tuleviin rock-muusikoihin kuin kukaan aikaisemmin.

Rock-musiikki tänään

Rockin rinnalle on viimeisenä parina vuosikymmenä ilmaantunut monia muita musiikkityylejä. Rock ei enää samalla tavalla liikuta massoja kuin aikaisemmin. Suomessakin perinteiset rock-klubit, kuten Tavastia eivät tule enää toimeen pelkällä rockilla, vaan ne tarjoavat myös muuta musiikkia. Rock on valtavirtaistunut ja siitä on tullut käyttökulttuuria ja osa massakulttuuria. Kuitenkin rock-musiikin sisällä toimii edelleen nuoria ihmisiä, jotka uskovat, että he voivat muuttaa maailmaa. Moni ajattelee, että musiikilla ei voi muuttaa maailmaa, mutta tämä on harhaluulo. Rock pakotti aikoinaan Neuvostoliiton avautumaan, joka johti lopulta tämän epäinhimmillisen systeemin luhistumiseen. Vaikka uusi vallankumouksellinen musiikki ei olisikaan rockia, ovat sen juuret satavarmasti rockissa ja sen loistavassa historiassa.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

daynight