Rockmusiikki kukoistaa leireillä

”Let there be rock!” julistaa AC/DC samannimisessä kappaleessaan. Rockin ilosanomaa seuraa sukupolvi toisensa jälkeen, kun nuoret ja jo kypsempäänkin ikään ehtineet rokkidiggarit tarttuvat soittimiin joko omaehtoisesti tai ohjatusti musiikkikouluissa, kerhoissa ja leireillä. Rock kuuluu kaikille, eikä ole ikä- tai sukupuolisidonnainen genre, vaikka herkästi mielletään edelleenkin maskuliiniseksi lajiksi. Eikä rock todellakaan ole kuollut.

Musiikin soittaminen vaatii genrestä riippumatta rohkeutta monessakin mielessä. Jotta kynnys soittoharrastuksen aloittamiseen olisi mahdollisimman matala, eri puolella Suomea järjestetään leirejä, joilla musiikkialan konkarit ohjaavat ja tukevat aloittavia muusikoita näiden matkalla kohti omaa huippuaan. Suurin osa leireistä on suunnattu lapsille tai nuorille, mutta mukaan mahtuu myös vanhemmille tarkoitettuja tapahtumia.

Leirit ovat yleensä maksullisia, sillä niiden järjestämiseen liittyy huomattavia kuluja. Jos leirimaksut erääntyvät taloudellisesti hankalaan aikaan, täysi-ikäinen osallistuja tai alaikäisen osallistujan huoltaja voi harkita niiden kattamiseksi lyhytaikaista ja omaan maksukykyyn mahdollisimman sopivaa rahoitusmallia. Mikäli otat luottoa kulujen kattamiseen, vertaile lainoja lainanvälittäjän kautta löytääksesi itsellesi kannattavimman vaihtoehdon. Myös mahdollisuus taloudellisen tuen hakemiseen vähävaraisen perheen alaikäisen jäsenen harrastuskustannuksiin kannattaa kartoittaa. Pääsääntöisesti yhdistysten ja nuorisotoimen järjestämät leirit pyritään pitämään matalakustanteisina, jotta osallistumismaksu ei muodostuisi kynnyskysymykseksi osallistumisen kannalta. Leireille ilmoittaudutaan hyvissä ajoin ennen leirin alkua.

GR!F eli Girls Rock! Finland

Voittoa tavoittelematon ja puoluepoliittisesti sitoutumaton, vapaaehtoisvoimin toimiva GR!F eli Girls Rock Finland (Tyttöjen rokkileiriyhdistys) järjestää Suomessa rokkileirejä ja muutakin musiikkiin liittyvää toimintaa tytöille, naisille, sukupuoleltaan moninaisille ja ei-binääreille henkilöille. Ulkomailla tytöille suunnatuilla rokkileireillä on jo pitemmät perinteet 2000-luvun alkupuolelta. Yhteistyössä Sound Collective of Finlandin kanssa GR!F on järjestämässä kaksikielisiä musiikkileirejä, eikä Girls Rock! Finlandin toiminta rajoitu pelkästään rock-genreen, vaan yhdistys järjestää myös räppileirejä ja musiikkiterapiaa. Vaikka leirit ja muut tapahtumat sijoittuvat suurimmaksi osaksi pääkaupunkiseudulle, niitä on järjestetty myös Kouvolassa ja Turussa.

Rock Camp (Tampere)

Tampereen Rock Camp on Rock Camp Ry:n ja Tampereen kaupungin nuorisotoimen yhteistuotannollinen musiikkileiri ensisijaisesti Tampereelle ja sen lähialueilla asuville 11-17-vuotiaille. Leirin tarkoitus on tukea nuorten sosiaalisuutta, myönteistä itsetuntoa, ryhmätyötaitoja ja musiikkiharrastusta. Aikaisempi soittokokemus ei ole välttämätöntä. Leirin järjestäjä tarjoaa tarvittavat välineet leirin ajalle, joten myöskään oma soitin ei ole tarpeen. Rock Campia on järjestetty vuodesta 2009 ja vuonna 2019 leiri pidetään ajalla 3. – 7.6. Ilmoittautuminen tapahtuu sivulla olevan lomakkeen kautta.

CRATER ROCK

Lappajärvellä järjestetään heavy- ja hardrockiin painottuvaa leiriä vähintään 14-vuotta täyttäneille soittajille, joilla on jo omat soittimet. Ilmoittautuminen heinäkuun 2019 alussa pidettävälle leirille alkoi huhtikuussa. Leirin vetäjinä ja opettajina toimii muun muassa Timo Kotipelto, joka mainitsee leirin myös Ilta-Samomille antamassaan haastattelussa. Crater Rock on ollut osa Lappajärven kunnan hallinnoimaa Hard Rock Crater Lake- kehityshanketta, jonka vetojuhtana toimi Aisapari Ry.

Long live Rock’nRoll!

Tuskin mikään musiikkityyli todella kuolee sukupuuttoon, mutta etenkään rock ei tule milloinkaan kuulumaan edes uhanalaisten genrejen joukkoon. Rock on ansainnut pysyvän jalansijan musiikkikentällä, siitä huolehtivat innokkaat rockin kuuntelijat ja harrastajat sekä tärkeää ne yhdistykset ja tahot, jotka työskentelevät soittoharrastuksen vaalimiseksi rakkaudesta rockiin. Kauan eläköön rock!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

daynight