Korkokengät ja rockmusiikki

 

Korkokengät ovat aina kuuluneet naisten rock-henkiseen pukeutumiseen. 50-luvulla rokin tehdessä tuloaan nuoret naiset tanssivat rockin tahtiin piikkikorkoisilla avokkailla, 60-luvulla muodikkaat nuoret naiset seurasivat Beatlesin nousua ja pyörtyilivät yleisössä piikkikorkoisissa, kapeakärkisissä avokkaissa tai saappaissa, joissa oli keskikorkea tai korkea korko. Muodikkaat lyhyet helmat vaativat kenkään korkoa, joka sai jalat näyttämään entistäkin pidemmiltä ja jalkojen lihakset sirommilta. Tansseihin kuljettiin Suomessakin piikkikoroissa, vaikka se aina ei säiden ja pitkien kävelymatkojen vuoksi ollut lainkaan järkevää.

Lisää korkeutta

70-luvulla kengän korkeus kasvoi entisestään, kun koron lisäksi myös pohja päkiän kohdalta paksuuntui usean senttimetrin paksuiseksi. Me kaikki joko muistamme tai kuvista tunnistamme Abban legendaarisen esiintymisen Eurovision laulukilpailuissa ja Agnetan ja Fridan uskomattomat esiintymisasut, joissa jalkineet olivat pisteenä iin päällä. Fridalla oli jalassaan sirot, country-henkiset saappaat, jotka korostivat hänen romanttista tyyliään, kun taas Agnetalla oli raskaammat paksupohjaiset ja korkeakorkoiset saappaat, jotka sekä täydensivät hänen asuaan että yhtenäistivät sitä yhtyeen miesten asuihin. Myös näihin niin ikään kuuluivat paksupohjaiset ja korkeakorkoiset saappaat. Abban miesten jalkineet olivat toki valtaväestön silmissä melko hurjat, mutta eivät mitään verrattuna vaikkapa Kissin poikien erittäin korkeakorkoisiin ja paksupohjaisiin kenkiin, joissa hard rockia esittävän yhtyeen pojat uhkarohkeasti riehuivat lavalla.

Piikkikorot kunniaan

1980-luvun muotiin ja samalla tietysti myös rokkareiden tyyliin kuuluivat ehkä ennemminkin matalapohjaiset tennarit tai purjehduskengät, mutta kyllä tuolloin saatiin nähdä myös naisia kauniissa, usein 70- tai 60-luvun henkisissä korkokengissä. Esimerkiksi Kate Bush esiintyi tavallisesti korkeakorkoisissa kengissä tai saapikkaissa. 80-luvulla disco oli musiikkien musiikkia, mutta myös 50-luku nosti päätään ja sen mukana aito, alkuperäinen rock ja naisten korkokengät, piikkikorkoiset avokkaat ja liehuvat helmat. Näitä kaikkia tyylejä löytää nykyisin helposti kenkäkaupoista, mistä hyvänä esimerkkinä on Footwayn kenkävalikoima, jossa eri vuosikymmenten vaikutteet ovat hyvin nähtävissä.

Vintage photograph of 1950s lifestyle

Tolppakengät tekivät paluun 90-luvulla. Niin rock-artistit kuin heidän yleisönsäkin tepastelivat vaarallisen näköisillä paksupohjaisilla ja korkeakorkoisilla jalkineilla, joissa useinkaan ei ollut edes vartta tukemassa nilkkaa. Kengän pohja saattoi olla myös kokonaan paksu niin, ettei erillistä korkoa ollut lainkaan. Hurjimpana muotioikkuna muista lenkkarit, joissa oli erittäin paksut pohjat. Lyhyet ihmiset olivat varmasti tästä 90-luvun muodista innoissaan, mutta pitkänhuiskeille tytöille moinen muoti oli mahdoton seurata. Mutta kyllä 90-luvulla käytettiin myös sirompia korkokenkiä, minkä voi nähdä esimerkiksi Madonnan videoilta.

Vaikka 2000-luku on sekoittanut iloisesti kaikkia edellisten vuosikymmenten trendejä iloisesti ja korkokengät ovat kuuluneet koko ajan sekä mies- että naisrokkareiden jalkaan, on yleisökin nyt löytämässä korkokenkää uudelleen.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

daynight