Rock-konsertin äänittäminen

Rock-musiikki on vakiintunut osaksi länsimaista kulttuuria ja nauttii jatkuvaa suurta suosiota. Rock-konserttien äänittäminen on tärkeä osa kulttuurin vaalimista. Parhaimmat konserttitaltioinnit ilahduttavat vuosikymmenestä toiseen keräten jatkuvasti uusia kuulijoita. Konserttitaltioinnit ovat rehellisiä katsauksia rock-yhtyeiden todelliseen esiintymisvoimaan. Monista arkistoista ja kätköistä on löydetty maailmanluokan tähdiksi nousseiden rock-yhtyeiden alkuaikojen konserttitaltiointeja, joita kuunnellessa voi ymmärtää miten yhtyeen ura on alkanut ja kehittynyt menestykseen. Konserttien taltioinnit ovat tärkeitä esiintyville rock-yhtyeille, jotta he voivat omaa esiintymistään kuuntelemalla löytää yhteissoitossaan heikkoja ja parannettavia kohtia.

Rock-konsertin äänityksessä tarvittavat työkalut

Rock-konsertin äänitys on aina mahdollista tehdä erillisellä nauhurilla tai vaikka taskussa olevalla puhelimella. Tällaisilla keinoilla äänityksen laatu jää kuitenkin hyvin heikoksi ja äänitys on käytännössä hyödytön. Laadukkaasti toteutettu konserttiäänitys vaatii siihen sopivat välineet. Esiintymistilanteessa yhtyeen soitto ja laulu kulkeutuu lavalta mikrofonien avulla äänimiehen miksauspöydälle.

Äänimies miksaa eli säätää yhtyeen soittimien ja laulun tasapainoon ennen konsertin alkua niin sanotussa sound-chekissä eli äänitarkastuksessa. Yksinkertainen tapa saada hyvälaatuinen konserttitallenne on liittää laadukas äänityslaite suoraan äänimiehen miksauspöytään. Äänityslaitteena kannattaa käyttää tietokonetta ja siihen asennettua ohjelmistoa, joka pystyy käsittelemään äänipöydästä saapuvaa signaalia virheettömästi.

Äänityksissä ja äänenkäsittelyssä ammattilaiset suosivat esimerkiksi macbook pro 15 tietokoneita, joita saa edullisesti käytettynäkin. Samalla kun yhtye tekee äänentoiston tarkastusta, kannattaa konsertin äänittäjän olla paikalla ja tarkistaa äänipöydästä tulevan signaalin voimakkuus. Signaali voi olla hyvinkin voimakas, joten konsertin äänityksessä tulee olla tarkkana äänenvoimakkuuden säädöissä. Liian voimakas signaali aiheuttaa vahinkoa tietokoneen äänikortille ja voi pahimmillaan rikkoa sen.

Hyvin tehdyt säädöt konsertin äänentoistontarkastuksessa takaavat hyvän konserttitaltioinnin. Rock-konsertin alkaessa äänittäjä voi vain painaa äänityspainiketta ja nauttia konsertista sen aikana ja muistella kokemusta kuunnellessaan laadukasta konserttiäänitystä.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

daynight