Taikamaton kyydissä

Särökitaran konemainen surina lähenee kunnes sen ääni täyttää kaiuttimet. Jokin on selvästi lähdössä lentoon. Onko kyseessä kenties se sama ”raskasmetalliukkonen” joka kappaleessa Born To Be Wild ampui kuuntelijan maantietä pitkin suoraan avaruuteen?

Seuraa lyhyt pysäytys. Sitten lantiota ketkuttava groove kääntääkin suunnan jonnekin aivan toisaalle. Ei, nyt ei olla moottoripyörän kyydissä, vaan lennellään eksoottisemmalla menopelillä. Kyseessä on lentävä matto – ehkä beige – jonka kyytiin kelpaavat niin villit pojat kuin nuoret tytötkin.

Näissä tunnelmissa alkaa Steppenwolfin rock-klassikko Magic Carpet Ride. Ja siitä lähtien taikamatot ovat kuuluneet rock’n’rollin vakiokalustoon.

Seuraavassa Top 3 taikamatoista kertovaa kappaletta.

Steppenwolf: Magic Carpet Ride (1968)

Tästä ikivihreästä hitistä meidän on kiittäminen Steppenwolfin laulaja/lauluntekijä John Kayta. Häntä, jonka tunnetuin kappale oli legendaarisessa Easy Rider -elokuvassakin soinut Born to Be Wild.

Magic Carpet Ride jäikin aikoinaan jossain määrin Born to Be Wildin jalkoihin. Siitä huolimatta kappale nousi Yhdysvaltain sinkkulistan kolmannelle sijalle vuonna 1968. Se myös pysyi siellä kuusitoista viikkoa ja oli siten yhtyeen pisimpään listoilla pysynyt kappale.

Sanoitus kertoo kovat kyydit antavasta taikamatosta jonka kyytiin tyttöjen toivotaan hyppäävän. Tematiikan ja julkaisun ajankohdan huomioon ottaen ei liene ihme että sanoitusten innoittajaksi epäiltiin huumeita. Huhuttiin että kappale olisi vaivoin verhottu tilitys tekijänsä narkomaniasta.

Todellisuus oli kuitenkin tarua arkisempaa. Kay on kertonut laulun kertovan ennen kaikkea tuolloisesta stereolaitteistostaan jonka hän oli vasta hankkinut. Sen verran hän huumehuhuille antoi myöten että sanoi laulua kirjoittaessaan ”polttaneensa jointin”. Kolmas inspiraation lähde oli hänen vaimonsa. Naisen ihanuus sai Kayn fantasioimaan tämän ilmaantuneen Aladinin taikalampusta joka laulussakin mainitaan.

Hanoi Rocks: Magic Carpet Ride (1984)

Hanoi Rocks ei esittelyjä kaipaa. Tämä legendaarinen suomalaisyhtye nousi raketin lailla maailmanmaineeseen, vain pudotakseen alas kuin ilmakehään ajautunut satelliitti konsanaan – ja suunnilleen yhtä romuna.

Kappale on levyltä Two Steps From The Move, joka vei Hanoit kansainvälisen läpimurron partaalle. Ikuinen kysymys on, kuten Arttu Viskarikin laulussaan kysyy, olisiko kaikki mennyt toisin jos rumpali Razzle ei olisi kuollut auto-onnettomuudessa kesken kovimman nousukiidon.

No, sitä emme saa koskaan tietää.

Itse kappale alkaa Andy McCoyn nerokkaalla flamenco-jumputuksella, jonka jälkeen tom-tomit ja helistimet kuljettavat kuuntelijan yhä syvemmälle houreisiin maisemiin, jossa riemu ja uhkaava paranoia sekoittuvat hurmoshenkisesti toisiinsa.

Stratovarius: Magic Carpet Ride (1994)

Kymmenen vuotta Hanoin jälkeen oli Stratovariuksen aika ottaa beige matto käsittelyynsä. Kyseessähän on suomalainen metalliyhtye, jota luotsasi legendaarinen kitaristi Timo Tolkki.

Stratovariuksen versio hakee sekin sisältönsä kaukaisista maista. Jylhiä eksoottisia tunnelmia maalailevan alun jälkeen ratsastetaan jo pian perinteisellä hevikompilla. Sen voimalla lennetään niin metsien kuin vuortenkin ylitse. Kongit kumahtelevat ja arabialaisia vaikutteita tuodaan mm. viulusovituksilla. Tunnelma on huuruinen, kuten muissakin taikamattolauluissa ja ohjelmaan kuuluu tietysti myös taidolla tilutettu kitarasoolo.

Takaisin maan pinnalle

Ennen paluuta maan pinnalle vielä todettakoon, että se alkuperäinen Steppenwolfin matto heräsi vielä uudestaan henkiin vuonna 1995, kun Fatboy Slim tekaisi siitä big beat -henkisen remixauksen.

Ja Hanoi Rocksin laulaja Michael Monroekin tekaisi soolourallaan siitä oman versionsa. Tällä kertaa kitarassa hääri Slash. Jonka yhtye Guns’n’Roses muuten nappasi hittinsä Welcome to the Jungle nimen Hanoi Rocksin kappaleesta Underwater World. Joka Magic Carpet Riden lailla jätettiin pois Two Steps From The Moven Yhdysvaltain painoksesta.

No, mutta taikamatot sikseen, oli se sitten beige matto tai jokin muu. On aika palata takaisin maan pinnalle.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

daynight